.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ, ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

epos

10 λόγοι που κάνουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά

Επειδή η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή σχολική και κοινωνική του ζωή...

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο πατώντας εδώ.


Ενημέρωση 01
Ενημέρωση 02
Ενημέρωση 03

Τι είναι το Γλαύκωμα;

Είναι το σύνολο των παθολογικών καταστάσεων του οφθαλμού που χαρακτηρίζονται από υψηλή ενδοφθάλμια πίεση (>18mmHg), προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου και άλλοτε άλλης έκτασης απώλεια οπτικού πεδίου στον πάσχοντα οφθαλμό. Εξαίρεση αποτελεί η σπάνια μορφή του γλαυκώματος φυσιολογικής πίεσης (Normal Tension Glaucoma/NTG), όπου παρά το γεγονός ότι η ενδοφθάλμια πίεση δεν είναι αυξημένη, το οπτικό νεύρο πάσχει.

Το γλαύκωμα είναι από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως και η συχνότητα εμφάνισής του στο γενικό πληθυσμό αγγίζει το 1,5%. Ο γλαυκωματικός ασθενής σπανίως παρουσιάζει συμπτώματα στα αρχικά έως και ενδιάμεσα στάδια της νόσου, γι΄ αυτό το λόγο η πρόληψη είναι αποφασιστικής σημασίας, ιδίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών.

Προσεχώς θα αναλύσουμε τις αιτίες, τη θεραπεία, αλλά θα σταθούμε και θα τονίσουμε ιδιαίτερα και την πρόληψη του γλαυκώματος και των συνεπειών του.